Cuma, Kasım 4

Bir Erkek Organizasyonu Olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin Taşrada Çözülüşü

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi Bir zamanlar Anadolu'da bir çok açıdan beklentilerin ötesinde. Görsel, şiirsel bir evren yaratma konusunda ustalığını zaten bildiğimiz yönetmenin bunu hikaye anlatma konusunda Ercan Kesal'ın katkısıyla epey ileri götürdüğüne tanık olmak şaane bir durum. Bir taşra hekiminin varoluş sorunları etrafında bir cinayetin anatomisinin sergilendiği film bir erkek organizasyonu olarak TC'nin taşrada çözülüşünü anlatan toplumsal bir karşı-epiğe dönüşüyor.
Herkesin kendi trajedisi ve sorunlarının birbirine değmeden yaşanageldiği bir suistimal sosyalliği filmi çekip çeviriyor. Karısının ölümünü kendine batıl nedenlerle açıklamaya çalışıp kendine ikna olmayan savcı; savcının derin şüphesini zalimce sorgulayan yalnız doktor, şizofren çocuğu ve aşık olduğu karısı ile yaşama tutunmaya çalışan komiser merkezinde on'a yakın karakterin geçit töreni... şaane...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

"TC'nin taşrada çözülüşünü anlatan" bu yargıya nasıl vardığını açıklamamışsınız ki başlığınız da bunu söylüyor...Kafanızdaki cümleyi desteklecek bir kaç şey daha olsaymış keşke... okudum ama şu an boşuna vakit kaybettiğimi düşünüyorum.